Akts/ Diploma ekleri Koordinatörlüğü

 

KALİTE POLİTİKASI

 

AKTS-DE Koordinatörlüğü’nün kalite politikası, Avrupa Birliğine üye ve aday ülkeler ile Türk Cumhuriyetlerinin yükseköğretim kurumlarında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencilerinin hareketliliğini kolaylaştırmak, üniversitemizde alınan eğitimin diğer ülkelerde tanınırlığını sağlamak, uyumlu, şeffaf, rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir gelişmeyi sağlayan yükseköğretim ortamını oluşturmak ve öğrenci merkezli ve iş yüküne dayalı eğitim modelinin uygulanabildiği bir Avrupa Yükseköğretim Alanı oluşturmaktır.

 

İŞ AKIŞ ŞEMALARI

 

Ders/Program açma iş akış şemaları

Öğrenci alma/gönderme iş akış şemaları

Kredi saydırma/denklik iş akış şemaları

 

STRATEJİK PLAN

 

Üniversitenin stratejik planına uyumu sağlamak ve kalite politikasını aktif olarak desteklemek.

Senato onayı için sunulacak yeni açılacak derslerin ve programların teklif formlarını/dosyalarını incelemek.

Ders ve program öğrenme çıktıları matrisinin hazırlanmasını ve iş yükü hesaplamaları kolaylaştırmak için ilgili çalışmalara/birimlere destek vermek.

Program Çıktıları ve Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi uyum matrisini oluşturacak kılavuzlar geliştirmek, matris hazırlama süreçleri ile iş yüküne dayalı uygulamalar hakkında birimlere eğitim sağlamak ve bu süreçlerdeki çalışmaları teşvik etmek.

 

GÖREV TANIMLARI

 

AKTS Kurum Koordinatörü: AKTS Kurum Koordinatörü, AKTS'nin pratik uygulamalarını kolaylaştıracak adımlar atar. Talep üzerine, birimlere AKTS prensipleri ve işleyişi, ayrıca AKTS Bilgi Paketi'nin oluşturulma aşamaları hakkında bilgilendirme sağlar. Öğrencilerin AKTS hakkında bilinçlendirilmesi için birim koordinatörleriyle iş birliği yapar ve akreditasyon süreçlerinde akredite olacak programlara destek sunar. Kurum koordinatörü, ayrıca BEK başkanı ve üyeleriyle koordineli çalışır ve ihtiyaç duyulduğunda birimlerden ve komisyondan belge ve bilgi talebinde bulunabilir.

Birim Koordinatörü: Birim Koordinatörü, öğrencilere AKTS ve AKTS Bilgi Paketi konusunda bilgi sağlar. Kurum koordinatörünün düzenlediği AKTS toplantılarına iştirak eder ve toplantıların sonuçlarını birimdeki diğer öğretim üyeleriyle paylaşır.
Birim Koordinatörleri listesine ulaşmak için tıklayınız.

 

KALİTE PERFORMANS DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

 

Senato onayına sunulacak ders/program açma dosyalarının sayısı.

AKTS formlarının ve bilgi paketlerinin güncellenme durumu.

 
S.N. Hizmetin Adı Başvuruda İstenen Belgeler En Geç Tamamlanma Süresi
1 Senatoya sunulacak açılması planlanan programların/derslerin dosyalarının kontrolü
  • Açılacak dersle/programla ilgili Fakülte/Enstitü/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Kurul Kararı
  • Ders/Program Açma Dosyası/Formları
  • Ders/Program Açma Başvuru Formu
  • Ders/Program Kredi Değişikliği Gerekçe yazısı/İş yükü tanımları
1 Hafta
2 Senatoya sunulacak öğrenci alımı planlanan programların öğrenci alma dosyalarının kontrolü
  • Öğrenci alınacak programla ilgili Fakülte/Enstitü/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Kurul Kararı
  • Öğrenci Alımı Başvuru Formu
  • Programla İlgili Bilgiler Formu
1 Hafta
3 AKTS Eğitimi
  • Birimlerden Gelen Yazı
1 Hafta
4 TYYÇ-PÇ Matrisi Hazırlama Eğitimi
  • Birimlerden Gelen Yazı
1 Hafta


AKTS/DE MİSYON VE VİZYON

 

Misyon:

AKTS/DE koordinatörlüğünün misyonu, üniversitenin eğitim programlarının Avrupa standartlarına uyumunu sağlamak, öğrencilerin eğitim süreçlerini şeffaf ve anlaşılır kılmak ve kredi transferi ile öğrenci hareketliliğini kolaylaştırmaktır. Bu misyon, uluslararası eğitim iş birliklerini geliştirme ve öğrenci deneyimlerini zenginleştirme hedefine hizmet eder. Ek olarak, mezunların akademik ve profesyonel niteliklerini detaylı bir şekilde belgeleyerek, ulusal ve uluslararası alanda iş ve eğitim fırsatlarına erişimlerini kolaylaştırarak mezunların kariyer gelişimini desteklemeyi ve eğitimlerinin uluslararası tanınırlığını sağlamayı hedefler.

 

Vizyon:

AKTS koordinatörlüğünün vizyonu, üniversitenin Avrupa ve uluslararası eğitim alanlarında tanınırlığını ve rekabet gücünü artırmak, öğrencilerine sunduğu eğitim programlarının kalitesini ve erişilebilirliğini sürekli iyileştirmektir. Bu vizyon, üniversitenin küresel bir eğitim merkezi olarak konumunu güçlendirmeyi amaçlar. Ek olarak, üniversitenin mezunlarını ulusal ve uluslararası iş piyasasında tercih edilen adaylar haline getirmek, eğitim standartlarını ve mezunlarının becerilerini uluslararası düzeyde tanıtmak hedeflenmiştir.

 

İç ve Dış Paydaşlar

 

İç Paydaşlar: Öğrenciler, Birim AKTS-DE Koordinatörleri, BEK Üyeleri, Akademik Birimler

Dış Paydaşlar: Mezun Öğrenciler, Diğer Üniversiteler, YÖK, Uluslararası anlaşmalı üniversiteler

 

DİPLOMA EKİ

 

Diploma Eki Nedir?

Diploma Eki, uluslararası eğitim şeffaflığını artırma ve ülkeler arası diploma ve derecelerin kolaylıkla anlaşılmasını sağlama amacıyla UNESCO/CEPES, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi iş birliğiyle geliştirilmiş, diplomaya eklenen resmi bir belgedir.

Bu belge, eğitim alınan kurumda edinilen akademik beceri ve yeterliliklerin kolayca anlaşılabilmesini hedefler. Dolayısıyla, uluslararası şeffaflığı ve akademik/profesyonel yeterliliklerin geniş çapta tanınmasını sağlamak üzere özel olarak sekiz ana bölümden meydana gelir. Bu bölümler şunları kapsar: bireyin elde ettiği diploma, kazanılan derecenin seviyesi, tamamlanan eğitim programının içeriği, elde edilen sonuçlar, derecenin kullanım alanları, ek bilgiler, diploma ekinin onaylanma durumu ve ulusal yükseköğretim sistemi hakkında detaylı bilgiler. Bu bilgiler sayesinde, bireyin akademik ve mesleki profilinin uluslararası arenada daha iyi anlaşılması ve tanınması amaçlanmaktadır.

 

Diploma Eki Ne Değildir?

Diploma Eki, bir not çizelgesi (transkript) olmaktan ziyade, öğrenim gören kişilerin aldıkları eğitim hakkında açık, anlaşılır ve bilgilendirici detayları içermesi amaçlanan bir belgedir. Bu belge:

  • Özgeçmiş yerine kullanılmamalıdır.
  • Diplomanın yerini alacak bir nitelik taşımamaktadır.
  • Eğitimle ilgili detaylı bilgilendirme yaparak eğitimin şeffaf ve anlaşılır olmasını hedeflemekte, ancak akademik veya mesleki denklik sağlamamaktadır.
 

Diploma Ekinin Öğrenciler İçin Faydaları Nelerdir?

Diploma eki, öğrencilere aldıkları eğitimle ilgili akademik ve sosyal beceriler konusunda detaylı bilgiler sağlar, şeffaflık aracılığıyla bilinçlenmelerine ve doğru kararlar almalarına olanak tanır.